Despre copiii „rai

Am pus rai in ghilimele, pentru ca eu cred ca nu exista copii rai ci exista doar parinti „defecti”.
Copilul, pana la o anumita varsta cand deja se poate numi tanar, este (in conceptia mea) ca o plastelina foarte moale care se lucreaza foarte usor. Cu timpul, aceasta plastelina devine piatra si deci devine mai greu de modelat. In munca cu copiii trebuie plecat de la aceasta ipoteza (copilul e o plastelina maleabila) si nu de la cea ca „Cu asta nu se mai poate face nimic!”. Abia la analiza de dupa tabara poti sa afirmi „Nu am reusit sa fac nimic” dar asta daca toate incercarile tale au esuat si nu daca ai asteptat sa se transforme de unul singur.
Un copil poate fi agitat, dezordonat, neatent, hiper activ dar asta nu inseamna ca este rau. Un adult care spune ca un copil este rau este (in conceptia mea) o persoana care ar trebui sa stea departe de copii. Si daca un copil este cum este atunci vina apartine in cea mai mare parte parintilor, in foarte putina parte copiilor si intr-o alta parte tot mica altor factori (anturajul, lucrurile pe care le vede, lucrurile pe care le aude). Aceasta ultima parte poate fi deasemenea atribuita parintilor.
Intr-o tabara se observa foarte usor cele de mai sus. In sapte zile majoritatea copiilor reusesc sa se adapteze la noua situatie. Sa accepte ca nu mai e mama si tata si ca sunt animatorii. Sa accepte ca exista un program si ca nu mai fac ce vroiau cum poate se intampla acasa.
Asa ca pentru a putea lucra cu copiii ca animator sau monitor acest lucru trebuie inteles foarte bine. Ma repet, dar un adult care nu intelege ca un copil e foarte putin vinovat pentru prostiile pe care le face mai bine sta acasa si se uita la TV, in loc sa se faca animator/monitor.
Din cauza chestiilor de mai sus pot sa spun ca pentru a lucra cu copii trebuie sa-ti placa sa lucrezi cu copii. Sa fi dispus sa le tolerezi micile (dar multele) iesiri copilaresti, sa ai rabdare sa-i asculti, sa-i urmaresti sa vezi de ce fac ceea ce fac. O persoana care lucreaza cu copii din alt motiv decat placerea de a lucra cu copii (in conceptia mea) este o persoana care se chinuie si care ajunge sa chinuie pe altii.
Astea-s scrise dupa trei tabere asa ca s-ar putea sa se gaseasca greseli de exprimare sau de caligrafie.

Cititi, cugetati si daca aveti ce….intrebati

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: