Let’s do it Romania…..este „specific societatii romanesti”

O poveste interesanta……de citit si analizat.

Acum o luna am trimis un mail la contact de pe site-ul campaniei :

Stimate Doamna/Domn,
Ar fi interesant sa apara pe site, cati bani a mancat pana in prezent acest proiect si cati ar mai trebui sa manance ca sa poata fi dus la bun sfarsit. Pentru CE deasemenea.
Asta ar oferi o mai mare incredere celor care sunt dispusi sa sponsorizeze si ar disparea senzatia creata in acest moment (pe care eu unul o sesizez) – „Dati-ne bani ca avem noi ce sa facem cu ei”; „cati? oricati”
Cu stima,
Isoc Tudor – un om dispus sa sponsorizeze lucruri clare.

A doua zi primesc raspuns la care este atasat:

raportul de status al LDIR si bugetul national al actiunii LDIR precum si

precizarea ca aceste date se gasesc pe site si o scuza

Va pot spune cu siguranta ca munca de voluntariat in Romania nu este privita cu foarte mult respect si ca autoritatile/companiile motiveaza ca in acest an nu dispun de fonduri pentru a sprijini actiuni la nivel national. In aceste conditii vitrege o sa observati totusi ca LDIR a avut deja un oarecare succes in actiunile pilot de curatenie si speram sa amplificam acest succes odata cu finalizarea actiunii din 25 septembrie.

Mailul nu continea insa ce ma interesa pe mine si anume

cati bani a mancat pana in prezent acest proiect si cati ar mai trebui sa manance ca sa poata fi dus la bun sfarsit. Pentru CE deasemenea.

Si atunci am inceput sa ma gandesc….daca Let’s do it Romania nu este chiar ce se vrea a fi?

Si m-am uitat pe bugetele trimise de domnul Stefan Ionut Buciuc, PhD Coordonator Echipa Financiar/Fundraising LDIR. Si am descoperit ca:

Echipa centrala are trecute in buget 480 de cartele telefonie mobila 1000 min nationale si 2000 in retea / luna acelasi numar de cartele care apare si in bugetul echipelor locale. Sau altfel spus centrul vorbeste la fel de mult ca tot restul tarii…….sa zicem.  Si in plus pe langa aceste cartele s-au mai facut si 7 abonamente pentru echipa locala in valoare totala de 2800 de lei.

Suma bugetelor (curatenie, echipe locale, echipa centrala) se ridica pe undeva pe la 100.000 de euro. In centralizator aceasta valoare este de 1.200.000 de euro adica DA doar de 12 ori mai mare.

Pus in fata acestor valori si intrebari (de ce aceste costuri uriase?, de unde apar ele? si din nou.. unde s-au dus bani? si cati? si pentru ce? si pentru ce mai este nevoie?) domnul Stefan Ionut Buciuc, PhD Coordonator Echipa Financiar/Fundraising LDIR imi da un raspuns pe cat de diplomatic pe atat de bagator si mai tare in ceata prin care pe scurt imi spune ca nu are timp  „pentru a ma angaja intr-o discutie pur teoretica cu dvs”. Asta in conditiile in care domnu Stefan Ionut Buciuc, PhD Coordonator Echipa Financiar/Fundraising LDIR primeste 2000 de lei pe luna sa lucreze full-time in acest proiect.
Sau altfel spus: In prima faza incearca sa-mi arunce praf in ochi cu niste bugete frumos facute (desi pline de neconcordante) iar apoi cand vede ca trebuie sa gandeasca pentru a-mi raspunde la mail, ce face onorabilul Stefan Ionut Buciuc, PhD Coordonator Echipa Financiar/Fundraising LDIR ma trimite la echipa locala pentru lamuriri. Asta in conditiile in care de la inceput am anuntat ca sunt dispus sa sponsorizez. Deci la inceput a avut timp dar mai apoi acesta s-a risipit.

Ultimul raspuns la fel de diplomat ca si primele si la fel de lipsit de continut in care domnul Stefan Ionut Buciuc, PhD Coordonator Echipa Financiar/Fundraising LDIR isi permite sa insereze urmatoarele

„Spuneti ca vreti sa deveniti sponsor al proiectului. In ce ar consta acest sprijin?”

Sau altfel spus: Mah lasa tu ce facem noi aici…spune tu cat vrei sa dai! – ori pentru orice persoana care e dispusa sa dea…cel mai important lucru este ce fac ei acolo. Insa din diverse motive se pare ca aceasta este o informatie secreta.

De ce Let’s do it Romania ……este specific societatii romanesti” ? Pentru ca se pare

1. Ca o evidenta CLARA a banilor intrati si a banilor iesiti NU EXISTA sau din diverse motive nu este facuta publica- lucru care DA este specific societatii romanesti.

2.  Coordonatorul Echipei Financiar/Fundraising LDIR arunca praf in ochi, pretinzand fie ca nu are timp, fie ca eu am prea mult timp si evita sa dea raspunsul cerut – lucru care DA este specific societatii romanesti.

3. Coordonatorul Echipei Financiar/Fundraising LDIR trimite bugetul proiectului si un document in Powerpoint (in cadrul caruia pe o pagina scrie ceva de niste sume) cand i se cere un lucru foarte clar: evidenta CLARA a banilor intrati si a banilor iesiti- lucru care DA este specific societatii romanesti.

4. Coordonatorul Echipa Financiar/Fundraising LDIR intreaba in ce consta sprijinul pe care un sponsor ar putea sa-l ofere? Conteaza? Se pare ca da desi nu ar trebui – lucru care DA este specific societatii romanesti.

5. Ca pe site-ul proiectului nu exista (desi organizatorii s-au gandit ca poate ar trebui sa apara – CA SA VEZI) extrasul de cont scanat şi copiile tuturor facturilor materialelor şi serviciilor achiziţionate de LDIR, postat bilunar pentru a asigura transparenta – lucru care DA este specific societatii romanesti

Spre deosebire de Coordonatorul Echipa Financiar/Fundraising LDIR eu nu sunt platit sa pun aceste intrebari, sa trag concluzii pe baza unor lucruri concrete (bugetele postate pe site si mailurile primite de la domnul Stefan Ionut Buciuc, PhD Coordonator Echipa Financiar/Fundraising LDIR)  si sa postez articole pe acest blog, dar totusi mi se pare normal ca cine vrea sa stie mai multe sa aiba la indemana si aceste informatii – lucru care Nu este specific societatii romanesti.

In 25 septembrie voi face curat pentru mine si nu pentru „Let’s do it romania!”

Anunțuri

1 comentariu

 1. Anca Trif said,

  17/09/2010 la 1:18 pm

  Ma bucur ca sunt oameni analitici ca si tine, dar cred ca in acest articol tratezi faptele putin exagerat. nu spun ca n-ar fi interese meschine in spatele acestei campanii vreau doar sa subliniez cateva astepcte:
  – implicarea mea in acest proiect se reduce la nivel de voluntariat (am fost la curatenia pilot, si voi merge si la curatenia generala). nu am treaba cu organizarea desi cred ca mi-ar fi placut
  – initial actiunea nu includea si parte de donatii in bani. In mai, cand s-a derulat curatenia pilot, voluntarii de la organizare deja aveau abonamente si telefoane care au fost obtinute prin participarea Orange la actiune cu bunuri materiale. la momentul respectiv tot ce era in proiect asa era obtinut, pornind de la birotica, internet, saci de gunoi, manusi, masini de transport gunoi, etc
  – e posibil ca intre timp sa se mai fi „imputit” lucrurile, dar asta pe mine nu ma opreste sa ma implic. repet, nu ma voi implica cu bani, doar cu prezenta mea
  – un alt aspect este ca eu nu cred neaparat in solutia asta ca cineva sa curete benevoli dupa altii. insa cred intr-o mentalitate cu o atitudine de coabitare prietenoasa cu mediul si asta vreau sa sustin prin prezenta mea la actiune. asa ceva nu prea poti cumpara cu bani – e ca si cumpararea rugaciunilor

  Eu sfatuiesc pe oricare care vrea sa vada in jurul sau oameni binevoitori unul cu celalalt si grijulii cu mediul inconjurator sa ia parte la actiune, sa creeze majoritatea care face si nu cea care judeca (a nu se citi gandeste ci condamna)


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: