Femeile….conduc…dar cum?

Cam orice problema poate fi privita din cel putin doua puncte de vedere (desi de multe ori….din mai multe). Cand se intampla ceva in apropierea noastra avem doua variante: sa intervenim sau sa nu intervenim.

Daca alegem sa nu intervenim avem din nou doua variante: putem sa privim sau putem sa intoarcem spatele.

Daca alegem sa intervenim avem din nou doua variante: putem interveni ca sa distrugem sau ca sa construim.

Ei cam asa vad eu ca se intampla si intr-un cuplu.

In momentul in care partenerul face ceva (orice) apar doua variante (1.)ne place sau (2).nu ne place (asta in cazul in care observam; si mai mult sau mai putin).

Daca (2.)nu ne place avem doua variante: (2.1) sa-i spunem ca nu ne place sau (2.2) sa nu-i spunem;

Daca (2.2) nu-i spunem lucrul se va repeta pana cand va ajunge sa ne dispere – si atunci vom fi nervosi pe partener…desi ar trebui sa fim nervosi pe noi….ca nu (2.1)i-am spus ca nu ne place cand era doar un lucru mic.

Daca vrem sa (2.1) ii spunem ca nu ne place avem doua variante: (2.1.1) sa ii spunem ca nu ne place si atat (lasand la latitudinea lui ce si cum sa schimbe) sau (2.1.2) ii spunem sa schimbe ce nu ne place si ii spunem si cum (fortand schimbarea, impunand-o)

Atitudinea de tipul (2.1.2) este o atitudine de nedorit intr-un cuplu pentru ca este prea invaziva.

Dar si in cazul in care (1.) ne place avem doua variante: (1.1) sa-i spunem sau (1.2) sa nu-i spunem.

Daca alegem (1.2) sa nu-i spunem exista doua variante: (1.2.1) ca lucrul sa continue sa fie facut (ceea ce e super) sau (1.2.2) sa se schimbe (asta pentru ca partenerul nestiind ca (1.) ne place va cauta sa schimbe pentru a gasi ceva care (1.) ne place).

Cazul (1.2.2) este unul nefericit pentru exista posibilitatea sa ne arunce in cazul in care partenerul face ceva ce (2.) nu ne place.

Daca alegem (1.1) sa-i spunem avem doua variante: (1.1.1) sa-i spunem direct (cu cuvinte) sau (1.1.2) sa-l facem sa inteleaga (ca (1.) ne place).

Eu consider ca ambele variante (1.1.1) si (1.1.2) sunt fericite, trebuie sa le alternam sau mai bine sa le folosim in momente potrivite.

Si ca sa si ajung la o concluzie…..a comunica este esential intr-o relatie ( de orice fel relatie – de iubire, de prietenie, de amicitie, de servici etc.) dar nu suficient. Pentru ca lucurile sa decurga smooth comunicarea nu trebuie sa ingradeasca. Trebuie evitate constructiile care suna a ordin, a comanda, a impunere…..chiar daca asta se urmareste.

In cazul in care unul dintre parteneri incearca sa forteze schimbarea celuilalt la un moment dat se va ajunge la un conflict. Si asta pentru ca sunt prea putini oamenii care accepta sa fie schimbati cu forta.

Am scris schema de mai sus…doar pentru ca m-am gandit la ce se intampla in jurul meu…..si pentru ca mi se pare important ca si altii sa se gandeasca.

Ceea ce trebuie schimbat sa se schimbe iar ceea ce e bun sa fie dat mai departe prin repetitie.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: